Jimat RM18,000 Setahun Duit Makan, Nazim Othman Dedah Bajetnya Untuk 2020

0
320

Sempena menyambut kedatangan tahun 2020 yang bakal tiba kurang seminggu lagi, pelakon Nazim Othman mendedahkan bajet atau belanjawan yang dikira buat dirinya pada tahun hadapan.

Nazim menyenaraikan lima perkara yang perlu dikira serta dikecilkan bajet wang yang diperlukan mulai tahun baru nanti.

Lima perkara itu adalah, pakaian, minuman kopi, makan, elektrik serta percutian.

“1. Wardrobe : Baju-baju dan segala aksesori dah jauh daripada cukup. Rumah dah macam kilang baju. Jadi kuota pembelian pakaian baru dihadkan kepada RM12000 setahun. Itu pun kalau ada benda nak kena beli.

“2. Kopi is kopi; To cut on fancy hipster coffee. Minum kopi Wonda je. Beza secawan kopi hipsturrr & setin kopi Wonda = RM11 . RM 11 x 30 hari = RM330 x 12 bulan = jimat RM 3960 setahun. Tak pun, beli serbuk kopi, bancuh sendiri. Lagi banyak duit tabungan.

“3. Makan : Makan kat tempat shooting je. Motif nak beli benda yang dah tersedia tanpa kos tambahan? Budget makanan harian diturunkan kepada kadar 50% dari RM100 sehari kepada RM50 sehari. RM50 x 30 hari = RM1500 x 12 bulan = RM18000 . Jimat RM18000 setahun. Sapa nak bagi RM18000 ? Kau la.

“4. Electricity : Cabut semua plug yang tak guna. Nak guna baru plug in. Kadar elektrik tetap berjalan walaupun dah off . Plug it off too. Aircon set auto off after 3 hours at night. Jangan gatal nak biar On sampai pagi. Dulu masa kecik, rumah takde aircon boleh je hidup?

“5. Holiday : 3 kali sahaja setahun ; melainkan kos travel tu ditanggung sponsors / untuk shooting , do not exceed 3 times a year. Jangan nak over. Travel light & easy. Stay kat tempat mid range atau lower. Dulu masa zaman remaja riang boleh je travel backpack, ? Tak mati pun? Dapat jugak jenjalan tengok tempat orang? Kat sini je dah boleh jimat RM XXXXXX.

“Doakan I berjaya. Korang macam mana? Dah set up belanjawan 2020?” tulisnya.

Nazim berkongsi belanjawan dirinya di akaun Instagram miliknya.

Rata-rata terinspirasi dengan bajet yang dilakukan untuk dirinya buat tahun hadapan.

Nazim kini muncul dalam drama bersiri Suri Katrina di Astro Prima, setiap Isnin hingga Jumaat pada jam 6 petang.

View this post on Instagram

Clutter Cutting 2020. 1. Wardrobe : Baju-baju dan segala aksesori dah jauh daripada cukup. Rumah dah macam kilang baju. Jadi kuota PEMBELIAN PAKAIAN baru dihadkan kepada RM12000 setahun. Itu pun kalau ada benda nak kena beli. 2. KOPI IS KOPI. To cut on fancy hipster coffee. Minum kopi Wonda je. Beza secawan kopi hipsturrr & setin kopi Wonda = RM11 . RM 11 x 30 hari = RM330 x 12 bulan = jimat RM 3960 setahun. Tak pun, beli serbuk kopi, bancuh sendiri. Lagi banyak duit tabungan. 3. Makan : Makan kat tempat shooting je. Motif nak beli benda yang dah tersedia tanpa kos tambahan? Budget makanan harian diturunkan kepada kadar 50% dari RM100 sehari kepada RM50 sehari. RM50 x 30 hari = RM1500 x 12 bulan = RM18000 . Jimat RM18000 setahun. Sapa nak bagi RM18000 ? Kau la. 4. Electricity : Cabut semua plug yang tak guna. Nak guna baru plug in. Kadar elektrik tetap berjalan walaupun dah off . Plug it off too. Aircon set auto off after 3 hours at night. Jangan gatal nak biar On sampai pagi. Dulu masa kecik, rumah takde aircon boleh je hidup? 5. Holiday : 3 kali sahaja setahun ; melainkan kos travel tu ditanggung sponsors / untuk shooting , DO NOT EXCEED 3 times a year. Jangan nak over. Travel light & easy. Stay kat tempat mid range atau lower. Dulu masa zaman remaja riang boleh je travel backpack, ? Tak mati pun? Dapat jugak jenjalan tengok tempat orang? Kat sini je dah boleh jimat RM XXXXXX. Doakan I berjaya. Korang macam mana? Dah set up belanjawan 2020?

A post shared by nazimothman (@nazimothman) on

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Gempak